Zakelijke Klant?

Flinke kortingen t/m 21 juni!

Zie producten

Montagehandleiding voor de akoestische panelen van Woodpaneel

Jeuken jouw handen ook om deze klus te klaren? Maar heb je toch nog wat vragen of ondersteuning nodig? Geen zorgen, onze montagehandleiding helpt je stap bij stap door de montage van jouw wandpanelen heen!

Onze akoestische panelen zijn uitgerust met een mes- en groefsysteem. Dit houdt in dat de akoestische panelen gemakkelijk in elkaar overlopen waardoor de lattenwand één geheel wordt.

De akoestische panelen van Woodpaneel hebben een afmeting van 2600 mm x 520 mm. De latjes en het akoestische vilt zijn gezamenlijk 22 mm dik. De breedte van het latje is 27mm en de ruimte tussen de latjes is 13mm.

De benodigdheden voor jouw project: 

Stap 1, voorbereiding: 

Zorg voor een strakke en schone ondergrond. Wij raden aan de akoestische panelen boven op de plinten te plaatsen, dit geeft een ruimtelijk effect en zorgt ervoor dat er geen vuil/water onder de akupanelen komt. Ook beschadigen de panelen hierdoor niet met bijvoorbeeld het stofzuigen.

LET OP: Besluit je te werken zonder plint en/of met wigjes? Verwijder dan de wigjes na het drogen van de lijm voorzichtig zodat het fineer niet beschadigd!

Voorzie jouw Akupanelen van de perfecte hoogte.

Het is vaak een lastige klus om de akoestische wandpanelen van de juiste afmetingen te voorzien. Vandaar dat we deze klus graag bij je uit handen nemen! Wij kunnen tegen betaling jouw akoestische panelen op maat zagen in onze machinale werkplaats. Dit is altijd op de millimeter nauwkeurig waardoor jouw akupanelen strak kunnen worden gemonteerd!

LET OP: Ga verder naar stap 3 wanneer je ervoor kiest de akupanelen door ons op maat te laten zagen.

Stap 2, zelf op maat zagen van je wandpanelen:

Stap 2.1:

Zorg ervoor dat je als eerst nauwkeurig de correcte hoogte opmeet. Vervolgens ga je de panelen op maat zagen op de gemeten hoogte en haal je hier 3mm marge vanaf zodat de akupanelen altijd passen, ook breng je zo geen beschadiging aan het plafond.

Stap 2.2:

Leg het paneel op schragen of op tafel zodat je op een goede werkhoogte kan zagen. Meet de gewenste afmeting, zet een streepje met het potlood zowel links als rechts op het wandpaneel. Leg het liniaal van je invalzaag op de streepjes en zaag in een vloeiende snelheid door het paneel. Nu is jouw woodpaneel op maat en klaar om tegen de muur geplaatst te worden!

Kies je ervoor om de panelen met een handzaag op maat te zagen? Plak dan eerst op de plek waar je wil zagen een strook schildertape. Zo voorkom je dat het fineer gaat splinteren. Zaag vervolgens rustig het fineer in, hierna kan je met een vloeiende beweging het akupaneel doorzagen!

 

Gelukt? Super! Nu gaan we aan de slag met het monteren van de woodpanelen.

Stap 3, plaatsen met montagekit of schroeven

Plaats je de panelen tegen een schuine wand of plafond? Wij raden je dan aan om met schroeven of een combinatie van montagekit en schroeven te werken!

Stap 3.1, plaatsen met montagekit:

Draai het wandpaneel om en verspreid de montagekit met geleidelijke strepen over het paneel. Check in de video waar wij de kit plaatsen. Bij Woodpaneel hebben we speciale montagekit laten ontwikkelen. Deze kit vloeit lekker en sluit naadloos aan op jouw muur. Ook is deze montagekit in no-time opgedroogd! Wanneer je de kit hebt verspreid over het paneel plaats je deze rustig tegen de muur aan. Druk het paneel hierna overal goed aan zodat deze goed tegen de wand aan zit. Wanneer je de panelen op de plint geplaatst hebt kan je deze hier gewoon op laten rusten, de panelen zullen niet loslaten wanneer je deze goed hebt aangedrukt. Druk de panelen voor de zekerheid het komende uur elke 15 minuten weer even goed aan. Vervolgens laat je de panelen 24 uur fixeren zodat de kit helemaal uitgedroogd is. Hierna kunnen de eventuele lijmrestjes worden weggehaald. Wij adviseren 1 tube per 2 panelen. Werk je met ophoog blokjes? Pas dan op wanneer je ze weer wilt verwijderen als de kit droog is. Doordat er veel gewicht op rust kan je bij het wegtrekken van deze blokjes namelijk het fineer beschadigen, doe dit dus geleidelijk en rustig!

Stap 3.2, plaatsen met zwarte schroeven:

Plaats het akoestisch wandpaneel tegen de muur aan (een helpende hand kan geen kwaad)! Persoon 1 houdt het paneel vast en persoon 2 boort met een hamerboor (6mm) op acht verschillende plekken een gaatje. Druk na het boren gelijk de plug in de muur, dit is het makkelijkst met een ijzeren pin en een klein hamertje. Op deze manier raak je de gaatjes niet kwijt. Als de plug gelijk zit met het vilt boor je de zwarte schroef tegen het vilt in de muur.

LET OP: Draai de schroef niet door, de plug zal dan namelijk zichtbaar worden!

Stap 4, plaatsen van de wanpanelen:

Het eerste paneel is het belangrijkst, een goed begin is namelijk het halve werk! Zorg dat het eerste paneel recht zit. Controleer dit met een waterpas. Na het eerste paneel geplaatst te hebben kan je de overige panelen gemakkelijk doorplaatsen. Plaats de panelen naadloos tegen elkaar aan, zo blijft de ruimte tussen de latjes overal hetzelfde en wordt jouw lattenwand een mooi geheel!

Kom je een schakelaar of stopcontact tegen op de wand? Geen zorgen, in stap 5 leggen we uit hoe je deze het mooist in jouw lattenwand kan verwerken! Wij raden aan om je stopcontact of schakelaar op de panelen te plaatsen. Dit geeft de mooiste afwerking en is het eenvoudigst om uit te voeren!

LET OP: Je kunt doorgaan naar stap 6 wanneer je geen stopcontact of schakelaar tegenkomt tijdens je montage.

Stap 5, verwerken van een stopcontact of schakelaar:

Stap 5.1:
Pak je boormachine met een gatenboor van 74mm. Meet vanaf het laatst geplaatste paneel tot het hart van het stopcontact. Hierna meet je vanaf de plint of vloer tot het hart van het stopcontact.

Stap 5.2:
Nu ga je de afmetingen die je zojuist hebt opgemeten toepassen of het paneel. Pak je rolmaat en teken de afmetingen af op het paneel. Waar de lijnen elkaar kruisen is het hart van je stopcontact.

Stap 5.3:
Zet de boor van je gatenboor op de plek waar de lijnen elkaar kruisen, oftewel het hart van je stopcontact. Boor het gat en trek vervolgens het stopcontact door het gat in het akupaneel en plaats hierna het paneel aan de wand.

Stap 5.4:
Het paneel hangt nu aan de muur met het stopcontact er doorheen. Nu zet je het stopcontact weer terug vast met verlengde m3 schroeven van 35 of 40mm. Als het stopcontact goed vastzit plaatst je vervolgens het raamwerk weer terug op het stopcontact zodat alles weer netjes is afgewerkt.

Stap 6, afwerken met een eindlat:

Als je bent aangekomen bij het laatste paneel en je eindigt niet in de 90° hoek (tegen een muur) maar op een rechte muur, kun je deze netjes afwerken met een eindlat. Dit geeft een strakke en afgewerkte uitstraling. De eindlat plaats je met montagekit over het uitstekende pet-vilt. Wil je zien hoe dit er uit ziet? Kom langs in onze showroom of kijk op onze site bij het product eindlat!

Stap 7, afronding:

Na het volgen van de bovenstaande stappen ben je klaar!

Wij zijn erg benieuwd naar het resultaat! Trots op jouw eigen project? Show jouw project via Instagram en vergeet ons niet te taggen! Zo kunnen wij al het moois voorbij zien komen en kunnen we nieuwe inspiratie delen met anderen!

Ook ontvangen wij foto’s van jouw waanzinnige woodpaneel-project graag op onze mail! Deze kun je gerust mailen naar info@woodpaneel.nl

 

Bij vragen of advies neem gerust contact met ons op!

Vraag

Stel een vraag